Heroïek en Hartstocht: Prokofiev’s Alexander Nevsky Cantate en Mahler’s Lieder eines fahrenden Gesellen

Home » Projecten » Alexader Nevsky

De heroïsche strijd voor het geliefde vaderland en verlossing van de onbereikbare liefde. Dat zijn de ingrediënten uit Prokofiev’s Alexander Nevsky Cantate en Mahler’s Lieder eines fahrenden Gesellen. Deze onvergetelijke belevenis is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het Noviomagum Wind Orchestra (NMWO), Project Koor Gelderland (PKG), Zuid Nederlands Concert Koort (ZNCK) en Wilke te Brummelstroete (mezzosopraan).

Thema
Prokofiev’s Cantate is gebaseerd op de legendarische Rus en Vader des Vaderlands Alexander Nevsky. De toon is gelijk gezet als in het begin van het werk de onderdrukking van de Russen wordt verbeeld, maar vol energie roept Alexander Nevsky het volk op om ten strijde te trekken. De spanning is voelbaar in de muziek terwijl de strijders op het ijsmeer hun tegenstanders opwachten voor het grote beslissende gevecht. Zoals in elke strijd zijn er gesneuvelden en het verdriet hierover wordt op ontroerende wijze vertolkt door mezzosopraan Wilke te Brummelstroete. Uiteindelijk, in de finale van deze cantate overheerst de blijdschap en viert Nevsky de vrijheid met een triomfale intocht in Pskov. In Mahler’s liederen, tevens gezongen door Te Brummelstroete, wordt juist een innerlijke strijd gevoerd. De vogels fluiten hun voorjaarslied, de bloemen bloeien uitbundig, maar de ‘Geselle’ lijdt en smacht. Zijn geliefde trouwt met iemand anders en hij wordt overweldigd door liefdesverdriet. Bij deze indringende, grootste en toch ook intieme werken kan een klassieker van Bach niet ontbreken. In de Passacaglia en Fuga zijn de variaties op onbeschrijfelijke wijze verweven.

Uitvoerenden
Hartstocht voor muziek en niet bang voor een uitdaging; dat is de gezamenlijke component van het NMWO, PKG en ZNCK. Voor dit bijzondere project gaan de enthousiaste en bevlogen muzikanten tot het uiterste. Dit alles onder de bezielende leiding van Lex Bergink, dirigent van het NMWO. Wilke te Brummelstroete is een gepassioneerd zangeres. Zij heeft aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag gestudeerd en maakte haar operadebuut als Dido (Purcell). Daarna verwierf zij een internationale reputatie. Zij zong vele operarollen, zoals Händels Tirinto (Imeneo), Monteverdi’s Ottavia ( L’incoronazione) en Siegrune op de Bayreuther Festspielle. Ze heeft al met meerdere befaamde orkesten gezongen als met het Koninklijk Concertgebouw Orkest (Matthëus Passion) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (Mozart’s Requiem).

Winkelwagen
Scroll naar boven