Philharmonie Nijmegen geeft op 12 en 13 november concerten met populaire, romantische muziek uit Noord-Europa. Verhalende muziek, geschreven voor toneelstukken en bij gedichten. Muziek die de volksaard weerspiegelt: soms donker en melancholiek (zoals de Scandinavische thrillers), dan weer licht en luchtig (zoals het Scandinavisch design). Van Nordic noir naar noorderlicht…
Meer informatie is te vinden op onze agendapagina.
Programma
De Peer Gynt suite nr. 1 (1875) is door de Noorse componist Edward Grieg geschreven bij het gelijknamige toneelstuk van Henrik Ibsen. Het lieflijke eerste deel, Morgenstimmung, is overbekend en werd veel gebruikt in films – maar ook bij de begrafenis van prinses Juliana.
De Zweed Lars-Erik Vilner Larsson schreef En Vintersaga (1937) als toneelmuziek bij A Winter’s Tale van Shakespeare. Met de Tivoli Festival Overture (1997) brengt de Deen Søren Hyldgaard een vrolijk eerbetoon aan het Tivoli-pretpark in Kopenhagen.
Zijn landgenoot Niels Gade liet zich voor zijn Efterklange af Ossia (1840) inspireren door het in 1761 ‘ontdekte’ werk van de legendarische dichter Ossian, die een Noord-Europees heldendicht zou hebben geschreven – dit bleek later trouwens allemaal fake news. In de Norsk Rapsodi nr. 2 (1876) verwerkte Johan S Svendsen Noorse volksmuziek.
Finlands bekendste componist Jean Sibelius schreef Valse triste (1903) bij het toneelstuk Kuolema (Dood). Een zoon waakt bij zijn stervende moeder. Hij dut in, ziet hoe zij opstaat en begint te walsen met onzichtbare gasten, tot plotseling de deur openzwaait en de Dood verschijnt.